Hlavná stránka » Aprílová družinovka 1

3. apríla 2013

Aprílová družinovka 1

Táto družinovka sa bude niesť v atmosfére dobrých vôní a ešte lepších chutí. Dohodnite sa, že si túto družinovku urobíte u niekoho z vás doma, alebo si požičajte jednoduchú dvojplatničku a prineste si ju do klubovne. Dnes sa totiž bude variť. Na úvod si vyrobte z novín kuchárske čiapky a napíšte si na nich dnešné svoje kuchárske mená, alebo úlohy: hlavný miešač, hlavný strúhač atď. V nasledujúcich riadkoch Vám ponúkame námet na aprílovú družinovku.

Bodovací závod

Vyjdite pred klubovňu alebo iné „bezpečné miesto“, nezabudnite na vaše kuchárske čiapky. Každý z vás dostane jedno vajíčko. Vašou úlohou je čo najviac krát vyhodiť vajíčko do vzduchu a opäť chytiť. Aby to nebolo také jednoduché, dohodnite sa a nejakým spôsobom označte výšku, kam až vajíčko musí vyletieť, aby „hod“ platil. Môže to byť napríklad jemná kriedová čiara na stene budovy, natiahnutá šnúra alebo konár stromu. Každý si so skautskou cťou sám ráta platné hody, až kým mu vajíčko nespadne. Zarobené body odstupňujte podľa dosiahnutého počtu hodov. Nezabudnite po sebe poupratovať.

Kde som doma?

Skúste nakresliť plán vášho bytu, ako pohľad zvrchu a rozvrhnutie základných vecí v ňom. Avšak miesto toho, aby ste nápismi popísali čo je čo, skúste pomenovať veci, kvôli ktorým sa cítite doma. Napr. pri kuchynskom sporáku: „mama a ako vonia celá kuchyňa, keď pečie koláč“, pri bratovej posteli: „ako sa bijeme, keď mu zjem posledný kus čokolády, pri kresle v obývačke: „pohoda, keď si po škole na chvíľu sadnem a čítam“. Keď popíšete celý byt, skúste pridať aj niektoré veci mimo vášho bytu: prečo sa cítite doma vo vašom meste a na Slovensku. Potom začnite vyberať tie najdôležitejšie: skúste vyškrtať tie, ktoré sú síce dôležité, ale bez ktorých by to ešte stále bol domov. Ktoré veci vám zostali napísané, keď ste sa rozhodli, že ďalej už škrtať nejde, lebo už by to naozaj nebol domov? Čo je to vlastne domov? Aké miesto to je? Dokázali by ste mať domov aj niekde inde? Bez čoho by doma už nebolo doma? Skúste prísť k spoločnému záveru.

Mince

Každý z vás nech si vezme tri mince. Schovajte ruky za chrbtom a vyberte do pravej ruky jednu, dve, alebo aj tri mince, podľa vášho rozhodnutia. Potom všetci vystrite pravé ruky pred seba do kruhu. Postupne po jedom každý z vás povie tip, koľko si myslí, že je mincí dohromady v kruhu. Jednotlivé tipy vám pomôžu lepšie odhadnúť, kto má koľko mincí na ruke: ak má niekto len jednu, zvykne povedať menšie číslo, ak má niekto tri, zvykne tipovať väčšie čísla. Kto bol najbližšie k pravde vyhráva a v ďalšom kole tipuje ako prvý ten naľavo od neho.

Zemiakové placky

Možno ani neviete ako často sa vám zíde jedlo také dobré, sýte, lacné a jednoduché ako placky. Navyše, placky vždy môžete predstaviť vašim zahraničným táborovým hosťom či priateľom ako typické slovenské jedlo a (takmer vždy) zožať medzinárodný úspech. Nehovoriac o tom, že robiť placky je skrátka zábava. Ako sa robia dobré placky? • Na placky potrebujete: zemiaky, jemnú múku, vajíčka, cesnak, čierne korenie, majorán a soľ. • Zemiaky očistite a nastrúhajte na jemnom struháku, ak varíte pre väčšie množstvo ľudí, dovoľuje sa použiť aj mixér. Z kila zemiakov nakŕmite asi štyri až päť osôb. • Pridajte očistený a roztlačený cesnak, do takéhoto množstva kľudne aj celú hlavičku. Pridajte štedro čierneho korenia a ešte štedrejšie soli, potom jedno vajíčko. Ďalšie vajíčko pridajte až ak chcete urobiť dvojnásobné množstvo cesta, pretože príliš veľa vajíčka spôsobí že sa placky pripekajú na panvici. • Do tejto masy pridávajte múku dovtedy, kým prestane byť úplne riedka a naberie kašovitú konzistenciu. Radšej dajte múky menej a pridajte neskôr. • Prvú placku totiž vždy najskôr vyskúšajte, aby ste cesto vedeli dochutiť. Pražte na nie úplne vriacom oleji, lyžičkou placku upravte tak, aby mala pekný tvar a bola hladká – bude sa lepšie piecť. Ak sa placka trhá, pridajte do cesta viac múky. • Placky nerobte príliš hrubé – neprepečú sa, ani príliš tenké – budú suché a spália sa. Na panvicu pridávajte olej tak, aby tvoril len jemnú vrstvičku. Ak chcete placky menej mastné, hotové placky ukladajte na tanier vyložený papierovými servítkami. • K plackám môžete pripraviť výbornú „namáčačku“. Do kyslej smotany alebo niekoľkých bielych jogurtov pridajte trošku cesnaku, čierneho korenia alebo iných korení podľa vašej chuti (napr. oregano, salsa, atď…)

Aj keď sa vám placky možno na prvý krát nepodaria úplne presne ako od mamy či od babky, nezúfajte. Využite každú možnosť natrénovať si ich: na víkendovke, na tábore, výlete, pozvite spriatelenú družinu či niekoľkých roverov.

Pomôcky: dve dobré panvice, „obracačka“, olej, papierové servítky

Róza

Přečteno 5061×


Komentáre

Nový názor ke článku Aprílová družinovka 1

Přidat názor

Váš e-mail nebude nikde veřejně zobrazen, bude sloužit administrátorům pro jejich potřeby.

Kontrolná otázka (odpovedajte číslom, napr. 5):





Vyhledávání